Svenn Wold, Lars Stålegård og John Duglas nyter morgensolen utenfor BåtLab'en.

Dokumentasjon

lørdag 25. september 2010

Hva er en FARO-arm? Og litt historie...

På oppfordring fra Lars skal jeg fortelle hva en FARO-arm er. Før i tiden nemlig, i gamle dager da mobiltelefoner var store som melkekartonger og tallet 2000 var et magisk år en gang i fremtiden som bar bud om flyvende biler og charterturer til månen, dokumenterte man båtarkeologiske funn med laserpenn. Laser høres ganske avansert ut, men var egentlig bare en ordinær laserpenn som var festet til et vinkeljern eller noe annet slik at den kunne peke 90 grader ned på tømmeret. Man måtte ha en gjennomsiktig bordplate til å legge tegnefolien på, og en hylle under bordplaten til å legge tømmeret på. Så tracet man rundt tømmeret, detaljer og omriss. Til venstre ser man en slik laserpenn, faktisk et utsøkt eksemplar, spesialdesignet med ergonomisk håndtak i eksklusivt tre. Den stod og samlet støv i en vinduskarm i dokumentasjonsverkstedet i Roskilde en høstdag i 2007.

Et hovedproblem når man etterhvert, også i museumsverdenen, luntet inn i den digitale tidsalder var det litt ukurante formatet som folietegningene tross alt er. Flere meter lange tegninger er vanskelig håndterbare, og å få oversikt over hele båter er ikke lett med 100 slike plastfolier. De må scannes og nedskaleres for å kunne anvendes i modellbygging, en prosess som ikke er helt enkelt å ha full styring over. Elin (t.v) ser glad og fornøyd ut, men det er sikkert bare fordi hun kun poserer til ære for fotografen.

Så til saken: En FARO-arm (lite bilde) er en digital penn, som setter SVÆRT nøyaktige punkter i rommet i 3 dimensjoner, x, y og z altså (http://www.faro.com/). Med FARO-armen tegner man med linjer og punkter, og ender opp med en forenklet og tredimensjonal modell av tømmeret. Eller som i forrige sak i bloggen, man kan tegne andre ting, sånn som modellen av Barcode 6. Dataene havner rett inn i PC, gjennom 3D-programvaren Rhino 4.0. Her kan man skalere, forandre, rekonstruere, sette sammen, modellere og leke i det uendelige. Og man kan printe data ut på i 2D på papir eller i eksakte 3D-modeller i plast, som er det byggeklossene i Lars' modell består av. Det er det en FARO-arm er!